top of page
Search

Je bent genoeg. Hoe kan ik leren om trots te zijn op wie ik ben?

Hé bah! We worden in onze drukke en veeleisende wereld constant blootgesteld aan externe verwachtingen en normen, herken je dat? Dat je jezelf hierdoor steeds veroordeeld en je eigenwaarde enorm in twijfel trekt? You’re not alone in this. We hoeven onze ogen maar te openen en we vinden altijd wel iemand die leuker, knapper, succesvoller is dan ik. Tenminste dat denken we. Want stiekem saboteren we onszelf, weet dat jij genoeg bent. Je bent precies genoeg. Niet te veel, niet te weinig. En het is tijd om je met een vriendelijke schop onder je kont wakker te maken!

Wat is is het eigenlijk? Zelfliefde?

Zelfliefde volgens de wetenschap is het koesteren van een diepe, onvoorwaardelijke liefde voor jezelf, ongeacht je fouten, gebreken of tekortkomingen. Het gaat om het erkennen en omarmen van je eigen waarde en schoonheid, los van externe prestaties of goedkeuring van anderen.

Zelfliefde vormt de basis voor een gezond leven. Wanneer je van jezelf houdt, ben je beter in staat om gezonde relaties aan te gaan, grenzen te stellen, en keuzes te maken die in lijn zijn met je ware zelf. Je weet dat je altijd op jezelf kunt vertrouwen, ongeacht de omstandigheden.

Hoe dan? We willen een paar dingen met afspreken lieve jij.

  1. Neem regelmatig de tijd om voor jezelf te zorgen, een me-time momentje in te plannen. Pak je agenda er maar bij en plan deze direct in. Het liefst een momentje per dag. Hoe klinkt een warm bad voor je? Een lesje yoga? Een paar bladzijdes lezen uit dat boek dat al tijden ligt te verstoffen? We organiseren ook regelmatig workshops in ons atelier. Ultieme momenten van vertragen en verbinden met jezelf!

  2. Wees vriendelijk en mild voor jezelf, vooral op momenten van pijn of falen. Erken dat je een mens bent. Geef jezelf dezelfde vriendelijkheid en begrip die je aan anderen zou geven.

  3. Bewaak je innerlijke dialoog en vervang negatieve gedachten en overtuigingen door positieve affirmaties. Spreek liefdevol en bemoedigend tegen jezelf, zoals je zou praten met een goede vriend.

  4. Leer grenzen stellen en zeg 'nee' tegen dingen die niet in lijn zijn met je behoeften en waarden. Wees assertief in het beschermen van je energie en welzijn. Dit is echt super belangrijk!

  5. Neem de tijd om naar binnen te kijken en jezelf te leren kennen op een dieper niveau. Reflecteer op je sterke punten, je zwakke punten en je unieke eigenschappen, en omarm ze allemaal als onderdeel van wie je bent. Je bent echt genoeg.

  6. Werk aan het opbouwen van zelfvertrouwen door jezelf uit te dagen en nieuwe dingen uit te proberen. Richt je op je prestaties en successen, en vier je vooruitgang, hoe klein ook. Elke dag ben jij een stukje dichterbij jouw doel. Neem niets aan als vanzelfsprekend. Kijk maar eens terug naar de persoon wie je 5 jaar geleden was & nu. Wat ben je gegroeid he?

  7. Vergelijk jezelf niet met anderen. Stop hier echt mee. Jezelf vergelijken met anderen heeft totaal geen zin. Jij bent jij. Accepteer dat iedereen zijn eigen unieke pad heeft. Richt je op je eigen groei en ontwikkeling, zonder jezelf te meten aan verwachtingen van anderen. Door liefdevol en accepterend te zijn tegenover jezelf, creëer je de ruimte voor innerlijke vrede. Neem de tijd om voor jezelf te zorgen lieve jij. Omarm jezelf. Heb jezelf lief. Je bent genoeg. Je bent het waard.


8 views0 comments

Comments


bottom of page